“Knjaz“ proradio manjim kapacitetom

Bez autora
Apr 19 2010

U Kompaniji „Knjaz Miloš“ postignut je dogovor o minimumu procesa rada u toj aranđelovačkoj fabrici vode i sokova. Dogovor je postignut posle višečasovnih pregovora poslodavca i Sindikata u kojima je posredovao arbitar Agence za mirno rešavanje radnih sporova, prekjuče kasno popodne. Pregovori su bili naporni i obe strane su iznele svoje argumente o tome kako vide trenutnu situaciju u „Knjazu Milošu“. Od tri sporna pitanja, za jedno je pronađen kompromis i blizu je rešenje. Reč je o statusu 106 radnika koji su označeni kao višak. Za njih su predviđene stimulativne otpremnine, koje će dobiti oni koji to žele. Najbitne je to što je izražena dobra volja s obe strane da se dođe do rešenja i da „Knjaz“ ponovo nastavi sa proizvodnjom.

“Knjaz“ proradio manjim kapacitetomU Kompaniji „Knjaz Miloš“ postignut je dogovor o minimumu procesa rada u toj aranđelovačkoj fabrici vode i sokova.

Dogovor je postignut posle višečasovnih pregovora poslodavca i Sindikata u kojima je posredovao arbitar Agence za mirno rešavanje radnih sporova, prekjuče kasno popodne

Miritelj, profesor dr Živko Kulić, izjavio je da su pregovori bili naporni i da su obe strane iznele svoje argumente o tome kako vide trenutnu situaciju u „Knjazu Milošu“.

„Od tri sporna pitanja, za jedno je pronađen kompromis i blizu je rešenje“, rekao je Kulić i precizirao da je reč o statusu 106 radnika koji su označeni kao višak. Za njih su predviđene stimulativne otpremnine, koje će dobiti oni koji to žele, pojasnio je Kulić i dodao da je najbitne to što je izražena dobra volja s obe strane da se dođe do rešenja i da „Knjaz“ ponovo nastavi sa proizvodnjom.

Kulić napominje da ne postignut dogovor oko povećanja zarada i obezbeđivanja procesa rada u skladu sa Opštim kolektivnim ugovorom preduzeća.

„Ako se poslodavci odluče da odobre povećanje zarada mogli bismo da očekujemo normalizaciju rada. Očekujem da će biti dovoljno volje među poslodavcima koji bi trebalo da naprave iskorak i povećaju zarade jer mislim da mesečno 25.000 do 30.000 evra više izdvajanja ne bi trebalo da bude problem“, kaže Kulić.

Direktor za korporativne i regulatorne poslove Rade Pribićević  izjavio je da je učinjen izvestan napredak i da su obe strane bliže dogovoru nego što su bile pre današnjeg sastanka i to u onom delu koji se odnosi na višak zaposlenih.

„Ne mogu da komentarišem detaljno o tome zato što ne bih želeo da ni na koji način kompromitujem pregovore, ali ono što mogu da kažem je to da će pregovori biti nastavljeni tokom naredne sedmice“, rekao je Pribićević i dodao da je postignut dogovor o minimumu proizvodnje od 10 odsto.

„To je, u odnosu na činjenicu da proizvodnja uopšte ne radila poslednja dva dana, vrlo mali, ali simboličan napredak, koji daje nadu da ćemo na kraju nešto i dogovoriti“, rekao je Pribićević.

Iako sporazum o minimumu procesa rada još ne potpisan, očekuje se da će radnici početi sa proizvodnjom vode i sokova. Oni su 14. aprila stupili u generalni štrajk zbog najave da bi iz kompane „Knjaz Miloš“ trebalo da ode 106 radnika, a Sindikat zahteva i povećanje zarada radnicima za najjednostavne poslove i poštovanje kolektivnog ugovora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik